Les Oluges

Centre Mèdic.
Segarra (Lleida)
172 habitants

A les sis del matí es presenten unes vuit persones al centre mèdic amb urnes i paperetes. Una hora més tard, arriben cinc Mossos dels quals se’n queden dos. Pregunten a la gent què fa allà i la gent els respon que estan fent una xocolatada. Els Mossos diuen que volen entrar però la gent no els ho permet.

A mesura que van passant les hores la tensió augmenta perquè arriben les imatges del que està passant arreu del país. El centre electoral és protegit per una cinquantena de persones. L’accés al poble està tallat amb un tractor que simula una avaria. Es permet l’accés als cotxes amb gent coneguda. Abans de dinar, els mateixos Mossos, avisen la gent que és imminent l’arribada de la Guàrdia Civil i recomanen que la gent gran i els nens marxin cap a casa. La gent acorda que se n’aniran a dinar per tal de deixar que la Guàrdia Civil passi de llarg. Es precinta l’urna i les paperetes es guarden en  un altre indret. La gent se’n va a dinar mitja hora abans que arribi la Guàrdia Civil. Els Mossos precinten el centre i es queden fent guàrdia. Quan la gent torna per poder reobrir el centre, els Mossos els diuen que no poden votar allà. S’agafa l’urna i les paperetes i se’n van a votar al cafè del poble. Allà es vota fins al final.

Durant tota la jornada el poble sencer es dedica amb cos i ànima a la jornada electoral. Hi havia veïns vigilant les carreteres i camins d’accés al poble per si calia córrer. L’ambient era festiu, talment com si fos Festa Major.

La xocolatada que es va prometre als Mossos, també es va fer.